Γυναικομαστία

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών χαρακτηρίζεται με τον όρο γυναικομαστία επειδή, σε υπερτροφία μεγάλου βαθμού, οι μαστοί του άνδρα μοιάζουν με αυτούς της γυναίκας.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών εμφανίζεται σε έφηβους αλλά και σε ενήλικες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι συχνά ασαφή (ιδιοπαθής υπερτροφία). Ενοχοποιούνται οι ορμονικές διαταραχές ή οι απότομες ορμονικές αλλαγές στην αναλογία οιστρογόνων / τεστοστερόνης, η υπερευαισθησία των μαζικών αδένων στη δράση ορμονών, οι χρόνιες παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορμόνες και η παχυσαρκία. Η τελευταία προκαλεί συσσώρευση λίπους στους μαστούς που χαρακτηρίζεται ως λιπομαστία ή ψευδο-γυναικομαστία.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών συνοδεύεται συχνά από αύξηση του μεγέθους του συμπλέγματος θηλής/άλλως γεγονός που επιδεινώνει τη δυσμορφία.

Η υπερτροφία των μαστών προκαλεί στον άνδρα σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, επειδή λανθασμένα συνδέεται με μείωση του ανδρισμού και της σεξουαλικής ικανότητας.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ανδρικών μαστών πρέπει να γίνεται αρχικά από ενδοκρινολόγο που θα ερευνήσει τα αίτια και την πιθανή ύπαρξη άλλων παθήσεων.

Η διακοπή λήψης φαρμάκων, η απώλεια βάρους και η θεραπεία ενδεχόμενων ορμονικών διαταραχών είναι πιθανό να εξαλείψει ή να βελτιώσει την υπερτροφία. Αν, τα μέτρα αυτά δε βελτιώσουν την υπερτροφία, θα χρειαστεί η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκταση και το είδος της υπερτροφίας. Στις περιπτώσεις που η υπερτροφία οφείλεται σε συσσώρευση λίπους η λιποαναρρόφηση μπορεί να διορθώσει τη δυσμορφία.