Λιποαναρόφηση

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους είναι συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες. Πρόκειται για την εκλεκτική συσσώρευση λίπους σε ορισμένες μόνο περιοχές του σώματος.

Τέτοιες περιοχές στις γυναίκες είναι οι γλουτοί και η έξω επιφάνεια των μηρών, η κοιλιά και η έσω επιφάνεια των γονάτων ενώ στους άνδρες παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα και στον τράχηλο.

Οι ακριβείς αιτίες της εντοπισμένης συσσώρευσης λίπους δεν είναι γνωστές. Εκτός από τις κληρονομικές καταβολές φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές ανακατατάξεις και οι εγκυμοσύνες.

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους δύσκολα αντιμετωπίζεται με δίαιτα, γυμναστική, συσφίξεις ή άλλα «θεραπευτικά» μέσα. Αντιμετωπίζεται οριστικά μόνο με την απομάκρυνση του λίπους πράγμα που επιτυγχάνει η λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση ή λιποπλαστική ή λιπογλυπτική είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος κάτω από το δέρμα ορισμένων περιοχών του σώματος, για κοσμητικούς κυρίως αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.

Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Η φήμη της επέμβασης οφείλεται στο εξαιρετικό της αποτέλεσμα και στην απουσία μετεγχειρητικών ουλών.

Με τη λιποαναρρόφηση ο πλαστικός χειρουργός είναι σε θέση να αναπλάσει ριζικά το περίγραμμα του σώματος, εφαρμόζοντας την τέχνη του γλύπτη σε ζωντανό οργανισμό.

Η λιποαναρρόφηση, υπό τη σημερινή της μορφή, ανακαλύφθηκε το 1982 στη Γαλλία από τον δόκτορα Yves-Gerard Illouz. Η μέθοδος Illouz εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές εδώ και 35 χρόνια γεγονός που υποδηλώνει την αποτελεσματικότητά της. Το 1985 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τεχνική των μικρών λιποαναρροφήσεων με τοπική έγχυση αναισθητικών διαλυμάτων ενώ από το 1990 χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για την υποβοήθηση της αναρρόφησης του λίπους.

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η τοπική μείωση λίπους με τη μέθοδο της κρυολιπόλυσης. Η μέθοδος βασίζεται στην ελεγχόμενη εφαρμογή ψύξης, με ειδική συσκευή, που οδηγεί στη νέκρωση και στη συνέχεια στην απορρόφηση των λιποκυττάρων. Εντούτοις τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι υπό αξιολόγηση.

Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του εντοπισμένου λίπους από ορισμένες περιοχές του σώματος, την αλλαγή του περιγράμματος του σώματος. Την προσκόλληση του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις (διπλοσάγονο), την αφαίρεση λιπωμάτων, τη διόρθωση τυχόν ασυμμετρίας του σώματος και τη βελτίωση λεμφοιδήματος των κάτω άκρων.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί 1-2 ώρες και απαιτεί την παραμονή στην κλινική για 24 ώρες. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά από 2 24ωρα. Επιβάλλεται η χρήση ελαστικής πιεστικής φόρμας για 30 ημέρες.