Σμίκρυνση μαστών

Μείωση ή μειωτική μαστών ή σμίκρυνση μαστών είναι η χειρουργική επέμβαση που επιτυγχάνει την ελάττωση του όγκου και την ταυτόχρονη, συνήθως, ανόρθωση των μαστών.

Η υπερτροφία των μαστών ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών σε όλο τον κόσμο, τόσο για κοσμητικούς όσο και για λόγους υγείας. Η μεγαλομαστία αυξάνει την περίμετρο και τον όγκο του άνω μισού του σώματος, περιορίζει τις επιλογές ένδυσης, δυσχεραίνει την κίνηση και την άθληση, συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε με πτώση των μαστών, προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας και κατωτερότητας στη γυναίκα, δυσχεραίνει την ψηλάφηση και τον έλεγχο των μαστών, αυξάνει την πιθανότητα νόσησης των μαστών, προκαλεί πόνους στον αυχένα και στη ράχη και δυσκολεύει την αναπνοή. Επιπλέον η μεγαλομαστία ευθύνεται για διαφόρων ειδών ερεθισμούς και δερματοπάθειες, κάτω από τους μαστούς.

Συνήθεις αιτίες μεγαλομαστίας αποτελούν οι κληρονομικές καταβολές, διάφορες ενδοκρινολογικές παθήσεις, ορμονικές ανακατατάξεις (παρθενική ή εφηβική μεγαλομαστία), οι πολλαπλές εγκυμοσύνες και η παχυσαρκία.

Με την μειωτική των μαστών επιτυγχάνουμε ελάττωση του όγκου, ανόρθωση και βελτίωση της φόρμας των μαστών, αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος, βελτίωση των ραγάδων στην επιφάνεια των μαστών και οριστική ανακούφιση από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερτροφία.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στην κλινική για 5-24 ώρες. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή 2-3 24ωρα μετά την επέμβαση με τη χρήση ειδικού σουτιέν.